Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. výročí Hnata Racing Teamu

22. 4. 2008

ObrazekV těchto dnech to je už 22 let kdy vznikl Hnata Racing Team. V osmdesátých letech minulého století logo HRT ( tak, jak ho známe dodnes ) neslo tehdejší zkratku Hnáta Rallye Teamu, což bylo - vzhledem k vyhraněné disciplíně ( automobilové rallye ) - pojmenování pochopitelné. Na konci let devadesátých a na přelomu nového tisíciletí se tým začal věnovat především trabantcrossu, takže i název se drobně pozměnil na Hnáta Racing Team. Přestože postupným ústupem od této vysoce devastační disciplíny jsme se vrátili opět k soutěžím, název již zůstal a pouze se zkrátilo ve slově "hnáta" první "a". Lingvisté by jistě namítli, že správný anglický výraz by měl znít jako: Hnata´s Racing Team  ( díky "poangličtění" jména vedoucího Hnáty ), nechali jsme však formu tak, jak jsou na ni lidé z našeho okolí zvyklí.

***

Samotná přezdívka vedoucího, která je základem názvu týmu, má dvě ( obě historicky nepodložené ) verze:

První se opírá o zkomolení jména Donát ve výsledkové listině Příbramské BOAS v roce 1983 na "Dohnáta", .......... od čehož je již jen krůček ke zdomácnělému "Hnátovi".

Druhá verze - méně pravděpodobná především z důvodů data historických událostí - se týká Rallye Pačejov 1987, kdy si vedoucí při jízdě po rozbité šotolině rychlostní zkoušky zarazil svou "hnátu" velikosti č. 45 do ofuků předního okna pod přístrojovou deskou trabanta ( tehdy první verze Amarouna ). Časově nám to však nevychází, leda, že by zkratka HRT ( a logo ) vznikla již o rok dříve bez toho, že "H" znamená "Hnáta". Co by to však mělo znamenat jiného, to nevíme...

Právě z tohoto důvodu se zdá být verze první jako pravděpodobnější.

Děkuji všem, kteří přinesli své dary  jako poděkování za to, že mohou jezdit pod logem HRT. Zvláště mě potěšil nerezový tubus na doutník a postery z eRZetky. Věřím, že dění kolem našeho týmu bude i nadále sledováno příznivci soutěží a že naše práce bude i v budoucnu plnit stránky různých prestižních periodik ( děkuji pánům Šašinkovi a Maevadovi ).

http://www.wmr.tym.cz/clanky/pdf/tm_28042008.pdf

zavzpomínal Hnáta v.h.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

gratulace

(maevad, 7. 5. 2008 19:17)

Maevad přeje celému HRT - v čele s hlavou pomazanou - mnoho dalších existenčních a úspěšných soutěžních let.