Jdi na obsah Jdi na menu
 


Silvestr a týmové vítání nového roku

4. 1. 2010

Převážná většina lidí slaví Silvestra a příchod nového roku 31. prosince a po půlnoci 1. ledna. Ne však člen týmu HRT.

Podle Juliánského kalendáře ( založeného Juliem Caesarem ) opravdu 31. prosince starý rok končí a 1. ledna nový rok začíná, plus mínus většinou pár vteřin ve srovnání s kalendářem moderním - astronomickým.

Je nutno si však uvědomit, že existují i kalendáře jiné - nejznámější je jistě Gregoriánský - a potom i kalendáře méně známé, prakticky na okraji zájmu širší veřejnosti, a tím je i náš kalenář Hrtoriánský.

Letos nám oslavy Silvestra  připadly na 29. prosinec a příchod nového roku ( a nové sezóny zároveň ) jsme očekávali ve 20 hodin a 23 minut ( SEČ - 1 hodina ), což v praxi pro drtivou většinu Čechů znamená ve 20:23 zimního času.

Oslavu jsme započali v 17 hodin na Národní třídě u kavárny Slávie večerní procházkou přes Karlův most, Staroměstské a Václavské náměstí. Během procházky se přidávali další členové HRT, kteří nestihli sraz u Slávie. Někteří se již během pochodu notně posilňovali svařeným vínem a na závěr si dali na Václavském náměstí tradiční klobásu s hořčicí a chlebem ( pro mladší ročníky je nutné vysvětlit, že tradice klobás na Václaváku sahá hluboko do roků před druhou světovou válkou a nepřinesly jí ruské ženščiny v 90. letech minulého století ze sovětského Gumu na Rudém náměstí v Moskvě - jak se to snaží občas zjednodušeně u stánku objasnit turistům ).

Kolem půl osmé jsme dorazili do Londýnské ulice, kde bydlí  Dr. House a Lindovka, kde jsme také - společně s dorazivším Balů - příchod nového roku patřičně přivítali.

Akce se zúčastnili za HRT: Dr.House, Lindovka, Balů, Dandy, Pinďa, Pytlák a Hnáta a byla všemi zúčastněnými hodnocena kladně.

Hnáta v.r.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

re 2. silvestr

(Hnáta, 6. 1. 2010 11:52)

To záleží na tom, jestli si to odsouhlasíme, nebo ne. Klidně bych ale viděl oslavy Apríla ( tzn. 27. března podle Juliána ), nebo oslavy Velikonočního pondělí ve středu 31. března podle Hrtoriána. Chápu je to trochu složitější.

2.Silvestr

(Dandy, 5. 1. 2010 21:52)

jj bylo to super. A nemohly by být dle Hrtoriánského kalendáře Silvestry dva? Třeba ten druhý o Velikonocích ?? .... prosím :-)