Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zamyšlení nad Železnou rally

30. 6. 2010

 Ve dnech 9. a 10. července 2010 měla proběhnout 2. ( dvakrát odložená ) soutěž Rallye Cupu  v okolí města Lomnice nad Popelkou, a to Železná rally.

Z původně kandidátského podniku se po odstoupení dvou pořadatelů ( WMR Rokycany a RKHA Plzeň ) stala plnohodnotná soutěž letošního šampionátu s plným bodováním.

28. června jsme se od organizačního týmu prostřednictvím tiskové zprávy zveřejněné na stránkách rallye i na serveru ewrc dozvěděli, že se soutěž neuskuteční. Těžko zaujmout názor, že za současný stav může jeden a pouze jeden z organizátorů - ředitel soutěže Radek Stolín. Přípravu motoristického podniku takového rozsahu je těžké si představit, že jej klíčově vyřizuje pouze jedna osoba, navíc s nekontrolovaným přístupem k rozpočtu soutěže, bez dohledu nad jednáním o sponzorské pomoci a bez předložení písemných rozhodnutí od schvalovacích orgánů ostatním. V této organizaci toho selhalo mnohem víc než jenom údajné nečisté úmysly ředitele soutěže. Především zde selhaly kontrolní mechanismy mezi lidmi, kteří se zřejmě před zahájením příprav soutěže osobně neznali, selhala komunikace mezi členy organizačního týmu a naivita některých zúčastněných je až do nebe volající ( ne-li něco horšího ). Toto jsou pouze mé spekulace, při chybějících Zvláštních ustanovení neznám ani další členy organizačního týmu, ani jejich funkce, natož jejich úkoly při přípravě soutěže. Výsledkem je však další tragická zpráva pro letošní těžce zkoušený Rallye Cup, zaplacené startovné mnoha posádek bez - v současné době - naděje na vrácení, nakoupený materiál týmů pro specifické tratě ( pneumatiky, filtry, ochrany podvozků ) a jistě i nemalé výdaje za testování a hrozící storno poplatky nerealizovaných nasmlouvaných služeb. Je opravdu smutnou skutečností, že takovéto záležitosti - jinak běžné v jiných sférách českého podnikání - dorazily i do tohoto oboru a že na ně doplácejí slabé rozpočty amatérských sportovců. V této situaci si pak člověk klade otázku typu: Kdo je tu pro koho? Vždy jsem měl pocit, že pořadatel dělá nějakou službu pro soutěžechtivé posádky, je jasné, že tato služba není vůbec výdělečná a dělaná je pro to, že organizátor chce zrealizovat své představy a vytvořit si hmatatelný důkaz své profesionality a splnit sen pro mnoho dalších-zúčastněných. Na příkladu této soutěže vidíme především zneužití důvěry platících posádek, vzetí si posádek jako rukojmích implantací uměle vytvořeného názoru o odpovědnosti pouze jednoho "lumpa". Mám dojem, že takto nějak končí legenda zvaná Rallye Cup..., absolutní devastací našich hodnot: nadšení pro věc, amatérský sport, sdružování za účelem společného zájmu, kamarádství, setkání se s ostatními, poměření se na trati atd.

Navíc mi připadá, že v letošním roce jsem již více literátem, než závodníkem.

Hnáta v.r.

stránky pořadatele: http://www.zelezna-rally.cz/cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář